• "Çocukların, nasihatten çok iyi örneğe ihtiyaçları vardır."

  • "Çocuğa verilebilecek en güzel şey zamandır."

  • "Çocukta ruh ve beden eğitimi ve gelişimi beraber yürütülmelidir. " (İbni Sina)

  • "Anneler dua ettiklerinde çocuklarının çevresindeki zırhı görselerdi, duayı hiç bırakmazlardı" Hz.Muhammed

Copyright 2023 - Çocuk Eğitimi

Gebelik Nedir

Gebelik, kadının doğum öncesi devresine verilen isimdir. Devre bebeğin ana rahminde büyümeye başlamasından doğuma kadar devam eder.

Annenin sağlığı kadar doğacak yavrunun sağlığı da gebelik sırasında alınacak bir takım tedbirlere, gözetilecek bir takım notalara bağlıdır. Bu bakımdan gebelik kadının sağlığı bakımından büyük önem taşır. Bu devreyi genellikle bütün tedbirleri göz önünde bulundurarak geçiren bir kadın emin ve daha kolay bir doğum yapar. Bebek ise daha büyük güven içinde dünyaya gelir.

Gebelik erkek hücreleri ile kadının yumurta hücrelerinin birleşmesi anında başlar.  İki hücre yumurtalıktan rahme giden borunun ampul kısmında birleşir.

Erkek hücreleri 4–12 sn. içinde kendi hareketleri ile bu boruya ulaşırlar. Bu süre içinde aşılayabilecekleri olgun bir yumurta bulurlarsa birkaç tanesi onun çevresinde dizilir, ancak bir tanesi kuyruğu dışarıda kalmak şartıyla yumurtanın içine girer. Bu şekilde kaynaşan iki hücre ana rahmine tutunarak, yeni bir canlı meydana gelinceye kadar binlerce defa bölünürler.

Düzgün aralıklarla adetini gören bir kadının yumurtalığında her ay bir yumurta olgun ve döllenmeye hazırlanır. Ongunlaşan yumurta rahme giden boruya geçer. Bu olay yaklaşık olarak beklenilen adetten 14 gün önce, yani iki adet hali ortasında meydana gelir. Olgun yumurta, rahim borusunda birkaç saat aşılanma kabiliyetini korur. Rahmin yoluna bırakılan erkek hücreleri 24–48 saat döllenme güçlerini devam ettirirler.


Gebelik, normal bir fizyolojik olaydır. 

Ancak, gebelik olayında hemen hemen bütün vücut sistemleri etkilenir. Bu nedenle; gebelikte izlemenin, yani doğum öncesi bakımın önemi çok büyüktür.

f t