Daha geçimli, sağlıklı, huzurlu olacaksınız
"Geçimsizlikler, boşanmalar, davalar, cinayetler artıyor. Çok vahim bir mesele. Erkeklere iki çift lâf edelim:
Ey amcalar! Eşleriniz sizin "kulunuz, köleniz, cariyeniz" değildir!
Aynı zamanda;
- Aşçınız değildir,
- Garsonunuz değildir,
- Bulaşıkçınız değildir,
- Çamaşırcınız değildir,
- Ütücünüz değildir,
- Temizlikçiniz değildir,
- Kâhyanız değildir,
- Çocuk bakıcınız değildir,
- Çocuk eğiticiniz değildir,
- Öğrenci veliniz değildir,
- Alışveriş sorumlunuz değildir,
- Hizmetçiniz değildir,
- daha sayamadığımız işlerin tek sorumlusu değildir!
Okul Öncesi Eğitim Kurumunu Seçerken Dikkat Edilmesi Gerekenler
ÖN BİLGİ TOPLANMASI
Telefonla, yaş grupları, çalışma saatleri, tatiller, ruhsat, servis ve adres bilgilerini alın. Ancak, randevulu ya da akşam ve hafta sonu ziyaretlerinden kaçının. İlk ziyaretinizi, yanınızda çocuğunuz olmadan ve sabah saatlerinde gerçekleştirin. Çocuğunuzu ancak karar verdikten sonra götürün. Evinize olabildiğince yakın yuvaları tercih edin. Serviste geçireceği sürenin 15–30 dakika arasında olmasına dikkat edin. 0–2 yaş döneminde servis kullanmayın.
DIŞ MEKAN
İlk görünüşün temiz ve bakımlı, genel sağlık kurallarına uygun (sınıf ve bahçe, eşya ile oyuncaklarının, çocuk yaş ve boylarına uyumlu) olması beklenir. Bahçenin güvenilir ve kontrol altında olması gerekmektedir.
BİNANIN GENEL KOŞULLARI
Binada yangın merdiveni, söndürücüler ve alarm sistemi bulunmalıdır. Çocukların ortak kullanım alanı olan tuvaletler, temiz ve hijyen kurallarına uygun olmalı, sıvı sabun ve kağıt havlu kullanılmalıdır. Mutfağın temiz, düzenli ve sağlık kurallarına uygun olması beklenmelidir.
YÖNETİCİ VE PERSONEL BİLGİLERİ
Yönetici: Yöneticinin eğitimini ve mesleki tecrübelerini sorun. Üniversitelerin okul öncesi çocuk gelişimi ve eğitimi, sosyal hizmet uzmanlığı, çocuk psikolojisi ve pedagoji bölümlerinden birisinden mezun olmaları gerekmektedir.
Gebelik ve Gebelikte Rapor ve İzin Haklarınız
DEVLET MEMURLARINA DOĞUM NEDENİYLE VERİLECEK İZİNLER
I-Doğum Öncesi ve Sonrası İzin Süreleri
Kadın memura doğum yapmasından önce sekiz ve doğum yapmasından sonra sekiz hafta olmak üzere toplam onaltı hafta süreyle analık izni verilir, çoğul gebeliklerde (ikiz, üçüz, ...) doğum öncesi sekiz haftalık analık izni süresine iki haftalık bir süre daha eklenir.. Böylece çoğul gebeliklerde doğumdan önceki analık izni süresi on haftadır.
Beklenen doğum tarihinden sekiz hafta öncesine kadar sağlık durumunun çalışmaya uygun olduğunu tabip raporuyla belgeleyen kadın memur, isteği hâlinde doğumdan önceki üç haftaya kadar kurumunda çalışabilir. Bu durumda, doğum öncesinde bu rapora dayanarak fiilen çalıştığı süreler doğum sonrası analık izni süresine eklenir sağlık durumunun uygun olduğunu tabip raporu ile belgelendirmeden kurumunda çalışmaya devam eden memurun fiilen çalıştığı sürelerin doğum sonrası analık iznine eklenmesi mümkün bulunmamaktadır. .
Doğum tarihinden daha önce doğum yapan kadın memurun, erken doğum nedeniyle doğum öncesinde kullanamadığı analık izni süreleri doğum sonrası analık izni süresine eklenir.
Aile ve Çalışma Saatleri
Son zamanlarda ailede şiddetli geçimsizlik ve boşanma oranlarının artmasını hepimiz duymuşuzdur.
“Aileyi kaybedersek her şeyimizi kaybederiz.”
Aileyi yıpratan en önemli sebeplerden birinin özel sektörde yoğun ve uzun çalışma saatleri olduğunu düşünüyorum. Bu durumun ailenin ruh sağlığını ciddi seviyede etkilediğini, çalışma saatleri “Evli olanlar” ve “Bekar olanlar” şeklinde düzenlendiğinde zaman içinde olumlu yönde bir etkisi olacağına inanıyorum.
Devlet yetkililerin ve sayın yöneticilerimizin bu konuda düzenleme yapılması gerekmektedir. Çevremde bulunan bir aileyi örnek olarak buraya yazarak meramımı daha anlaşılır hale getirmek isterim. Aşağıda, sabah 9:00 akşam 19:00 çalışan karı-koca ve tek çocuklu bir aileyi anlatacağım.
ÇALIŞAN EBEVEYNLER ÇOCUKLARI İÇİN NELER YAPMALIDIR?
Günümüzde pek çok anne de bazen babalar kadar yoğun bir iş temposuyla çalışmak zorunda kalmaktadırlar. Çalışan annelerin onların zihnini meşgul eden birkaç önemli soru vardır: “Acaba çocuklarımla yeterince ilgilenebiliyor muyum? Çocuklarımı ihmal ediyor muyum? Çalışmasam daha mı iyi olur? Hem çalışıp hem de çocuklarımla nasıl ilgilenebilirim?” bütün bu sorulara anneler kendilerince cevap vermekte ve asıl doğru olan cevabı bulma konusunda bazen tereddüte düşmektedir. Kimi zaman anneler çocukları için mesleki hayatlarını sorgulamakta kimi zamanda kendilerini sonradan memnun kalamayacağı kararlar vermektedirler. Çalışan annelerin bazıları ise çocukları için yapabilecekleri her şeyi yapmalarına rağmen “ acaba daha başka neler yapmalıyım?” gibi soruları kendilerine yöneltmektedirler. (Aydınlı. 2003)
Çalışan Anne Çocuğuna Ayırdığı Zamanı İyi Kullanabilmelidir
Çalışan anneleri en önemli sorunları şunlardır:
- Annenin işten ve trafikten eve geç ulaşması nedeniyle yaşadığı gerginlik,
- Yemeği hazırlama telaşından kaynaklana panik,
- Çocuğuna yeterli zaman ayıramamanın getirdiği suçluluk duygusu.