Yenidoğan sünneti hakkında merak ettikleriniz
- Ayrıntılar
- Kategori: Sağlık
YeniDoğan Sünneti
Ülkemizde sünnet sıklıkla 5-12 yaş arasında uygulanmakla beraber son yılarda yapılan yenidoğan sünneti sayısı da arttı. Yenidoğan sünneti konusunda anne ve babalarca en sık sorulan soruların cevapları.
- Hangi durumlarda yeni doğan sünneti uygulanmaz?
Bebek prematür veya hasta ise, ailede hemofili hastalığı öyküsü var ise, hipospadias gibi doğuştan penis anomalisi var ise yenidoğan sünneti uygulanamaz.
- Bebekler sünnet sırasında ağrı duyarlar mı?
Yenidoğan bebekler de ağrı duyarlar. Bu nedenle sünnet öncesinde operasyon bölgesini uyuşturmak için çok ince iğne ile lokal anestezik ilaçlar uygulanır. Bu yaş grubunda genel anestezi uygulamaya gerek yoktur.
- Yenidoğan sünnetinin avantajları nelerdir?
Yenidoğan sünneti yapılan bebeklerde idrar yolu enfeksiyonu riski azalır. Bilimsel çalışmalarda sünnetsiz çocukların idrar yolu enfeksiyonuna sünnetli olan gruba oranla 8 ile 20 kat fazla yakalandığı gösterilmiştir. Sadece lokal anestezi ile yapılabilir.
Sünnet derisindeki damarlar çok küçük olduğundan belirgin kanama hemen hiç görülmez. Sünnet sonrası bakım oldukça kolay ve iyileşme hızlıdır.
- Yenidoğan sünneti önesinde bebeğin aç kalmasına gerek var mıdır?
Yenidoğan sünneti lokal anestezi ile yapılır, bu nedenle bebeğin aç kalması gerekmez. Tok karnına işlem yapıldığında bebek sünnet sırasında çoğunlukla uyur. Bebeğin hemen sünnet sonrasında beslenmesinde sakınca yoktur.